gua sha ansiktsmassage

Gua sha: Allt du behöver veta om massagetekniken

Den traditionella kinesiska behandlingsformen Gua sha har blivit en sensation världen över. Med hjälp av ett gua sha-verktyg kan du minska puffighet, svullnad och inflammation i ansiktet och på andra delar av kroppen. Gua Sha har använts inom kinesisk medicin sedan en lång tid tillbaka men har på senare tid blivit populärt även här i västvärlden. Här hittar du allt du behöver veta om gua sha och hur du använder den på bästa sätt.

Vad är gua sha?

Gua sha är en uråldrig massageteknik som härstammar från Kina. Gua sha-verktyget är det redskap du använder för att utföra behandlingen. Det är ofta gjort av naturlig mineralsten som rosenkvarts eller jade. Du drar verktyget över din hud vilket hjälper till att aktivera och stimulera muskler och blodcirkulationen. Med gua sha-massage kan du ge ditt ansikte en svalkande massage som gör huden spänstig och ger ett vackert glow.

Varför är gua sha bra?

Denna form av ansiktsmassage har flera fantastiska hälsofördelar. Förutom att du får en fantastisk lyster i huden, mer avslappnade muskler och ett naturligt ansiktslyft är det även otroligt skönt, ett måste för dina selfcare-dagar.

Gua Sha är utmärkt för att:

  • Minska puffighet och svullnad i ansiktet.
  • Skulptera ansiktet.
  • Fastare hud.
  • Förebygga och reducera fina linjer och rynkor.
  • Öka blodcirkulationen i hud och muskler.
  • Stimulera lymfsystemet.
  • Ge lyster till huden.
  • Öka cellförnyelse.
  • Förbättra hudstrukturen.
gua sha verktyg

Här kan du köpa ditt eget verktyg:
Cloud & Glow Rose Quartz Gua Sha – MEDS

Så använder du den:

Gua sha ger otroliga resultat när du använder den på rätt sätt. Lägg verktyget mot huden och vinkla det i en 45-gradig vinkel och dra det över huden med lätt men bestämt tryck. Kom ihåg att alltid rengöra verktyget noggrant innan och efter du använder det.

1. Rengör huden innan du börjar

Det är viktigt att du, innan du börjar massera med din gua sha, rengör ansiktet orderntligt. Du vill inte arbeta in en massa smuts och bakterier i huden.

2. Applicera ett serum eller en olja

För att ditt gua sha-verktyg ska glida lätt över huden, vilket är nödvändigt för att minska risken för att du skrapar huden för hårt, ska du klappa in ett serum eller olja som passar din hudtyp. Välj ett serum som innehåller vitaminer och mineraler, det kommer ge din hud en extra boost.

3. Börja din ansiktsmassage

Verktyget har flera olika sidor och former som är anpassade för olika områden av ditt ansikte. Vi börjar nerifrån och uppåt, alltså från halsområdet till pannan.

Hals
Använd den långa sidan av din gua sha för att dra längs din hals.
Börja nedifrån slutet av halsen och dra den med lätt hand uppåt mot
din käke, lyft verktyget och och upprepa över hela halsområdet.

Käklinjen
Dags att få en definierad käklinje. Med den v-formade delen, dra gua sha-verktyget längs käken från tippen av hakan upp mot örat. Lyft verktyget och upprepa 3-5 gånger.

guide fö gua sha massage

Kinden och kindben
Med den långa sidan av din gua sha, dra verktyget från mitten av ansiktet längs kinden ut mot örat. Tag sedan den v-formade delen av verktyget igen och placera den på ditt kindben. Börja från sidan av näsan och dra längs kindbenet ut mot tinningen.

Pannan
Snart färdiga!
Placera den långa sidan av verktyget längs pannan
ovanför ditt ögonbryn, dra verktyget upp mot hårfästet.
Upprepa över hela pannan.

4. Fortsätt med din vanliga hudvårdsrutin

Efter den avslappnande massagestunden är över kan du helt enkelt fortsätta med din vanliga hudvårdsrutin. 

5. Tvätta ditt verktyg

Du behöver rengöra ditt verktyg efter varje användning. Använd en antibakteriell spray eller rengöring för att se till att du avlägsnar all smuts och bakterier och att den är helt ren och fin tills nästa gång du ska använda den.

Massera ansiktet dagligen för ett vackert resultat

Du kan använda en gua sha varje dag, både morgon och kväll om du önskar. Ju oftare du använder den, desto bättre bibehåller du ditt resultat. Med det sagt ska du inte överarbeta dina muskler eller din hud, särskilt när det gäller huden i ansiktet. Om du känner dig öm efter du har använt en gua sha är det bättre att du låter huden och musklerna vila en dag eller två innan du använder den igen.

Skillnaden gua sha och jade roller

Det finns flera olika verktyg som du kan använda för att ge dig själv en mysig ansiktsmassage. Jaderoller är ett annat verktyg som, precis som gua sha, har använts i traditionell kinesisk medicin. Jaderollern är gjord av mineralsten och har ett handtag, vilket många tycker gör den mer lättanvänd jämfört med ett gua sha-verktyg. De två olika verktygen är lika på många sätt, men det finns även delar som skiljer sig åt. Jaderollern är lätt att använda och ger en behaglig massage i ansiktet, men med gua sha kan du ge ditt ansikte en djupare massage och nå musklerna på ett mer specifikt sätt.

Dela den här artikeln

Start typing to see products you are looking for.