kvinna som precis har utfört sin koreanska hudvårdsrutin

Den koreanska 10-stegsrutinen

Den koreanska hudvårdsrutinen består av 10 steg där återfuktning är A och O. För de flesta personer är det bra många fler steg än vad vi är vana vid, men varje steg har en viktig roll och alla steg behöver inte göras alla dagar i veckan. När du väl har lärt dig din hudvårdsrutin kommer det inte ta lång tid för dig att utföra den, och varje dag kommer du närmare en strålande och hälsosam hy. Här hittar du allt du behöver veta om den koreanska 10-stegsrutinen.

Steg 1: Oljebaserad rengöring

Det första steget i den koreanska rutinen är oljerengöring. Applicera oljerengöringen på torr hud och massera in den ordentligt för att få bort allt smink, talg, spf och smuts. Tillsätt vatten, massera en stund igen och skölj sedan av med ljummet vatten.

Steg 2: Vattenbaserad rengöring

Enbart en oljerengöring räcker oftast inte för att avlägsna all smuts, du ska därför använda en vattenbaserad rengöring efter olje-tvätten. Genom att rengöra med två olika typer av rengöringar säkerställer du att du får bort all smuts, bakterier och eventuella sminkrester.

Steg 3: Exfoliering

Detta är ett steg som du inte behöver göra varje dag, utan 1-2 gånger i veckan räcker gott och väl. Döda hudceller, talg och smuts täpper till dina porer och kan göra att din hud ser matt och glåmig ut. Tilltäppta porer är även en vanlig orsak till uppkomst av finnar. Genom att använda en exfolierande hudvårdsprodukt kan du få en frisk hud full av lyster.

Steg 4: Toner

Det finns oändligt många typer av toners. Den huvudsakliga uppgiften som en toner har är att återfukta huden, men den kan även hjälpa till att behandla olika hudbesvär som finnar, rodnad och rynkor. Välj en toner som passar just din hudtyp och dina behov. En toner kan du antingen applicera med bomullsrondeller eller genom att klappa in tonern med handflatorna direkt i huden.

Steg 5: Essence

Essence har vanligtvis en lite tjockare konsistens än en toner, men tunnare än ett serum, och är till för att ge din hud extra återfuktning. Precis som en toner, kan en essence ha ytterligare fördelar för specifika behov. Detta steg är särskilt bra för dig som har en torr hudtyp.

Steg 6: Serum och ampuller

Serum använder du för att behandla specifika hudproblem. De olika serum som finns på marknaden innehåller ofta olika aktiva ingredienser som hjälper till att behandla vanliga besvär som akne, pigmenteringar, torrhet eller fina linjer. 

Steg 7: Sheet mask

Vill du ge din hud en extra boost ska du använda en sheetmask. En sheetmask är normalt sett fullpackad med serum eller essence, som ger näring till huden och återfuktar på djupet. Detta är ett steg som du inte behöver göra varje dag, men som är perfekt för att lyxa till vardagen och när du vill ha en lugn stund för dig själv.

Steg 8: Ögonkräm

Huden kring ögonen är tunn, känslig och blir lätt irriterad. En ögonkräm förebygger torrhet, fina linjer, mörka ringar och andra vanliga tillstånd i ögonområdet. Undvik att dra när du applicerar din ögonkräm, dutta istället försiktigt in krämen i ögonområdet med ringfingret.

Steg 9: Ansiktskräm

Den viktigaste funktionen en ansiktskräm har är att låsa in fukten i huden och förhindra den från att avdunsta under dagen eller natten. Ansiktskrämen skapar en barriär som håller kvar fukt och samtidigt skyddar din hy från yttre påfrestningar. 

Steg 10: Solskydd

Det sista steget, och kanske det viktigaste för att bibehålla en frisk hy, är att applicera solskydd. Solens starka strålar är den största orsaken till för tidig åldrande i huden och kan ge pigmenteringar, rynkor och solskador.

Dela den här artikeln

Start typing to see products you are looking for.