allt du behöver veta om retinol

Retinol – vad det är och varför du bör använda det

Retinol är en av de mest testade ingredienserna i hudvård med bevisade resultat. Det är inte bara the number one ingredient när det kommer till att eliminera rynkor och fina linjer, det är även utmärkt för att behandla akne, pigmentfläckar och förstorade porer. Det aktiva ämnet retinol jobbar djupt nere i huden och ger din hy ett hälsosamt och vackert glow. Här hittar du allt du behöver veta om retinol och de fantastiska resultat det kan ge.

Vad är retinol?

Retinol är en form av A-vitamin och är en vanlig ingrediens i hudvård på grund av alla dess fördelar. Du kan hitta denna effektfulla ingrediens i flera olika sorters produkter som ansiktskrämer, serum, ögonkrämer och olja. A-vitamin består av molekyler som är såpass små nog att sjunka djupt ner i huden och öka cellproduktionen. Hudvård som innehåller retinol finns både som receptfritt och receptbelagt.

Pro-retinol – en mer skonsam form

Du kanske har hört uttrycket pro-retinol tidigare? Pro-retinol är en mildare form av retinol. Det ger din hud samma fina resultat, men är mer skonsam mot huden. Eftersom det inte är lika kraftfull som vanlig retinol tar det dock längre tid tills du får synliga resultat. Detta är ett bra alternativ för dig som har en väldigt känslig hudtyp och som upplever irritation i huden av starkare produkter.

Vad gör retinol för huden?

Förutom att retinol ökar din huds cellproduktion stimulerar det även produktionen av kollagen och elastin. Det avlägsnar orenheter i porerna, får bort döda hudceller, balanserar talgproduktionen och ger din hy en fräsch och hälsosam lyster. Eftersom det hjälper till att plumpa huden är det väldigt effektivt för att både förebygga och dämpa rynkor och fina linjer i ansiktet. Det fungerar även som en antioxidant och hjälper till att bygga upp ett skydd i huden mot fria radikaler.

Vad är retinol bra för?

Retinol är en mycket kraftfull ingrediens som kan hjälpa till att behandla och lindra flera vanliga hudbesvär och hudtillstånd som akne, rynkor, pigmenteringar och akneärr. Det ger en hälsosam lyster till trött, matt och glåmig hud.

– Förebygg fina linjer och rynkor

Med hjälp av retinol kan du hålla din hud frisk och förebygga att huden åldras i förtid. Ju äldre vi blir, desto sämre blir vår produktion av kollagen och elastin i huden, två viktiga komponenter för att hålla huden plumpad och glowig. Retinol har otroliga anti-age egenskaper. Det hjälper till att öka tillverkningen av båda ämnen i huden vilket motverkar rynkor och fina linjer.

– Behandla akne och finnar

En vanlig orsak till att du får akne är att talg, orenheter och bakterier fastnar i porerna vilket orsakar inflammation och som i sin tur ger dig finnar. Retinol tränger in i porerna och jobbar på att ta bort smuts och orenheter som ger dig akne.

– Reducera pigmenteringar

Retinol kan hjälpa till att dämpa pigmenteringar som uppstår av akneärr, solskador och melasma. Genom att stimulera cellproduktionen och få huden att snabbare producera ny hud kan retinol göra pigmenteringarna mindre synliga, och i många fall få dom att försvinna helt. 

Hur använder jag retinol?

När du ska börja använda retinol gäller det att, precis som med andra syror, skynda långsamt. Retinol ska appliceras på torr hud. Anledningen till det är för att hudvård når djupare ner i huden när det appliceras på fuktig hud, vilket kan leda till irritation. Retinol gör din hud mer känslig mot solen. Det är därför viktigt att du inte använder det på dagen, utan enbart applicerar det i din kvällsrutin.

Börja i tjugoårsåldern

Fram till att vi är ungefär 20 år har vi vanligtvis en hög produktion av kollagen i huden, men någon gång i tjugoårsåldern börjar produktionen att försämras. Det är därför en perfekt tidpunkt att börja använda retinol. Genom att börja använda retinol kan du bibehålla en ungdomlig och fräsch hud under en längre tid och förhala uppkomsten av ålderstecken.

Ta inte för mycket produkt

Retinol är en kraftfull ingrediens. Därför räcker det att du applicerar endast en liten mängd, ungefär som storleken en ärta, för att du ska få resultat. Applicerar du för mycket produkt i ansiktet kan huden bli irriterad. Du ska använda retinol maximalt 1 gång om dagen och det ska alltid användas i din kvällsrutin innan du applicerar din nattkräm.

Så applicerar du retinol:

  1. Rengör ansiktet med mild rengöring.
  2. Applicera din toner, serum eller essence. Om du inte använder någon av dessa produkter kan du skippa detta steg.
  3. Applicera din ögonkräm. 
  4. Tryck ut en lagom mängd av din retinolprodukt på ditt finger, ungefär en ärt-storlek.
  5. Fördela produkten jämnt över hela ansiktet på torr hud men undvik ögonområdet.
  6. Låt retinolen sjunka in en stund.
  7. Applicera din nattkräm.

Så ofta ska du använda retinol

Retinol behöver vänjas in i huden. Använder du det för ofta, för snabbt, kan din hud bli irriterad och du kan få en försvagad hudbarriär. Börja med att använda en låg koncentration 1-2 gånger i veckan. Märker du att din hud inte blir röd eller irriterad kan du gradvis öka antal dagar i veckan som du applicerar produkten. Målet är att du ska kunna använda retinol varje dag.

Metod för dig med känslig hud

Om du har en känslig hudtyp kan retinol som appliceras direkt på huden bli för starkt för hyn, trots att du vänjer in produkten försiktigt. För att förhindra irritation av huden kan du använda metoden som ibland kallas för retinol-macka. Det innebär att du applicerar en mild ansiktskräm både innan och efter du applicerar din retinol. De extra lager av kräm gör att molekylerna inte kan tränga ner lika djupt i huden och lugnar huden. Efter att du har använt dig av denna metod regelbundet ett tag kan du testa att skippa att ta krämen innan.

Vilken retinol är bäst?

Har du aldrig provat retinol tidigare är det bäst att börja med en produkt som har en låg procenthalt för att undvika att huden blir irriterad. När du har använt det ett tag och har byggt upp din tolerans kan du gå över till en kräm med en högre procenthalt av retinol.

För nybörjare

CeraVe Resurfacing Retinol Serum

Detta serum från Cerave innehåller 0,3% retinol och är perfekt för nybörjaren. Det innehåller även tre sorters ceramider samt niacinamid som stärker hudbarriären och som minskar utseendet av porer.

Hos Lyko kan du köpa CeraVe Resurfacing Retinol Serum.

cerave resurfacing retinol serum

För extra känslig hy

By Wishtrend Vitamin A-Mazing Bakuchiol Night Cream

Detta är ett bra alternativ för dig som har en väldigt känslig hudtyp. Krämen från By Wishtrend innehåller bakuchiol som är växtbaserad retinol. Ämnet bakuchiol är mer skonsamt mot huden. Denna kräm innehåller dessutom retinal, en annan typ av A-vitamin som ger lika bra effekt men ger synliga resultat snabbare.

Vitamin A-Mazing Bakuchiol Night Cream finns att köpa hos GLOWiD.

vitamin a-mazing bakuchiol night cream från by wishtrend

För den vana användaren

Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment

Du som är en van användare av retinol och har byggt upp din tolerans kan använda Paulas Choice Clinical 1% Retinol Treatment. Denna kräm innehåller hela en procent av det aktiva ämnet som effektivt motverkar fina linjer och rynkor. Den består även av lugnande och reparerande ämnen som minskar risken för att din hud ska bli irriterad.

Köp Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment hos Skincity.

clinical 1% retinol treatment från paulas choice

Ögonkräm med retinol

En ögonkräm som innehåller retinol är har en mildare formula än en kräm som är anpassad för att använda i hela ansiktet. Det beror på att huden i ögonområdet är tunnare och känsligare. Du ska därför inte använda en retinol-produkt runt ögonen som inte är anpassad för just ögonområdet. Ögonkräm med retinol är ett bra sätt att förebygga fina linjer runt ögonen såsom kråksparkar och för att hålla den fast.

Retinol och andra hudvårdsingredienser

A-vitamin är ett aktivt ämne. Du behöver därför vara försiktig med vilken typ av hudvård du väljer att kombinera med retinol. Tänk även på att retinol gör din hud mer ljuskänslig. Undvik därför att spendera tid i solen och glöm aldrig att applicera ditt solskydd. Vi har tipsat om koreanska solskydd som är snälla mot huden och som ger ett effektivt skydd mot solens skadliga UV-strålar.

Du ska inte använda det tillsammans med:

  • Exfolierande produkter – Att kombinera retinol med andra exfolieringar, exempelvis AHA-syra eller BHA-syra, kan bli för mycket för din hy och vara mycket irriterande för huden. Detta gäller både kemiska och fysiska peelingar.
  • C-vitamin – Precis som A-vitamin, är C-vitamin ett ämne som jobbar på djupet i huden. Det kan därför bli för starkt för din hy. Om du ändå vill använda vitamin C i din rutin ska du i så fall applicera det på morgonen och applicera retinol på kvällen.

Skillnaden mellan retinol och retinoid

Retinol och retinoid är olika former av A-vitaminer. De ger liknande resultat men retinoid är mer kraftfullt och ger resultat snabbare. Retinoid används oftast för att behandla svår akne och kan bara fås på recept.

Vanliga biverkningar

Retinol är inte farligt för huden, men vid överdriven användning eller om du har en väldigt känslig hudtyp kan du få biverkningar när du använder det. Den vanligaste biverkningen är röd och irriterad hud. Huden kan även bli torr och flagna. För att minimera risken för att drabbas av biverkningar ska du vänja in ämnet långsamt och se till att du inte använder för mycket produkt varje gång, eller att du använder en hudvårdsprodukt med en för hög procenthalt av retinol.

Dela den här artikeln

Start typing to see products you are looking for.