keratosis pilaris

Keratosis pilaris: vad det är och hur du blir av med det

Keratosis pilaris, eller KP som det ibland förkortas, är ett mycket vanligt hudtillstånd som ger knottror på huden och som kan drabba både vuxna och barn. Trots att det är en helt ofarlig och smittfri hudsjukdom kan symtomen vara jobbiga för den som har det. Knottrorna kommer främst på armarna, benen och på rumpan men du kan även få dem i ansiktet. Här hittar du allt du behöver veta om hudtillståndet keratosis pilaris, varför du får det och hur du blir av med det.

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är en hudsjukdom som gör att du får små knottror på huden som oftast är röda, eller hudfärgade. Detta hudtillstånd gör att din hud producerar för mycket av proteinet keratin. Keratin finns naturligt i kroppen i bland annat huden, håret och i naglarna. Det överskott av keratin som skapas i huden lägger sig i hårsäckarna och täpper till dem vilket gör att du får små knottror och upphöjningar. Det är vanligt att du börjar få symtomen av keratosis pilaris som ung, men de kan även komma i vuxen ålder. Tillståndet har en tendens till att bli bättre och värre i perioder och hos vissa försvinner det av sig självt. Keratosis pilaris kallas ibland för kycklinghud, just för att det påminner om huden hos en kyckling.

Vanliga symtom

Hudåkomman ger små, upphöjda knottror på huden. Dessa knottror kan klia och huden kring området med knottror kan kännas torr och grov.

 • Små knottror på armar, ben eller på rumpan.
 • Torr, grov hud på de områden där du har knottror.
 • Ibland kliande knottror.
keratosis pilaris symtom
Så ser keratosis pilaris ut.

Keratosis pilaris i ansiktet

Keratosis pilaris får du vanligtvis på armar, benen och på rumpan, men du kan även få det i ansiktet. När du får symtom i ansiktet heter det istället Keratosis Pilaris Rubra Faceii. Tillståndet är en variant av keratosis pilaris och ger rödaktiga utslag och knottror, främst på kinderna.

Orsaker till hudtillståndet

Vi vet ännu inte med säkerhet vad det är som gör att man får keratosis pilaris eller varför huden överproducerar keratin. Man har dock kunnat se kopplingar mellan genetiska faktorer och hudåkomman. Du som har torr hud eller eksem har också en större risk för att bli drabbad av keratosis pilaris. Hudtillståndet smittar inte.

Så blir du av med knottrig hud

Keratosis pilaris går vanligtvis inte att bota, men det finns behandlingar och krämer du kan använda för att lindra besvären och göra att knottrorna både känns och syns mindre. Det allra viktigaste du ska tänka på när du vill bli av med dina symtom är att du alltid håller huden återfuktad.

Mjukgörande och exfolierande hudvård

Den enklaste formen av behandling, och ofta den mest effektiva, är att använda mjukgörande hudvård och rengöring som innehåller salicylsyra eller karbamid. Det är två syror som ger din hud en mild exfoliering och hjälper till att lösa upp det överflödiga keratinet i huden. Att använda passande hudvård är det bästa du kan göra för att hålla din keratosis pilaris borta.

Kräm och rengöring från Cerave

Det poulära varuärket Cerave har tagit fram en serie ”SA Smoothing” som består av både hudkräm och duschrengöring som innehåller salicylsyra, ceramider och hyaluronsyra – utmärkta ingredienser för att få bort knottror som du får av keratosis pilaris. Cerave erbjuder mycket prisvärda produkter och är perfekt för dig som vill bli av med knottrig hud. För bäst resultat ska du använda både rengöring och kräm.

cerave sa smoothing cream
cerave sa smoothing cleanser

Här kan du köpa Cerave SA Smoothing rengöring och kräm.

Laser eller kemisk peeling

Du som har provat mjukgörande krämer utan att se några förbättringar, och du som har väldigt svåra symtom, kan prova att behandla din keratosis pilaris med laser eller kemisk peeling. Tänk på att detta är behandlingar som ska utföras av proffs på klinik. Var noggrann med att kolla upp kliniken och utföraren innan du går och gör en behandling.

Vad kan jag göra själv?

Förutom att behandla dina besvär med mjukgörande krämer finns det flera andra saker du kan tänka på för att minska risken för att trigga igång tillståndet eller förvärra symtomen.

 • Återfukta ordentligt
  Att ha torr hud kan förvärra keratosis pilaris. Därför är det viktigt att du alltid håller huden rikligt återfuktad. Många personer som har detta hudtillstånd upplever att symtomen blir värre på vintern. Det beror på att luften är mycket torrare på vintern vilket gör att det krävs ännu mer fokus på återfuktning.
 • Undvik överdriven tvätt och skrubb
  Att tvätta huden med för grova produkter eller att skrubba huden för hårt kan leda till att din hud blir inflammerad.
 • Duscha inte för varmt
  Ett vanligt misstag som många gör är att duscha för varmt. Alldeles för varmt vatten gör att din huds naturliga oljor försvinner. Det gör i sin tur att huden har lättare för att torka ut.
 • Ha lösa kläder
  Undvik att ha tighta kläder. Kläder som sitter tight mot huden gör att friktion uppstår vilket kan irritera huden och förvärra ditt tillstånd.

Glöm inte att använda solskydd

Att använda hudvård med syror är ett mycket effektivt sätt att behandla keratosis pilaris, men syrorna kan göra huden mer känslig mot solen. Tänk därför på att använda ett bra solskydd med hög solskyddsfaktor för att skydda huden mot UV-strålning. Vi har listat koreanska solskydd som ger dig ett bra skydd mot solens starka strålar och som passar alla hudtyper.

Dela den här artikeln

Start typing to see products you are looking for.