dubbelrengöring

Dubbelrengöring: Allt du behöver veta

Dubbelrengöring, eller double cleansing som det heter på engelska, är en metod för att rengöra ansiktet som man hör om allt oftare i västvärlden. Faktum är att dubbelrengöring har använts av människor i Korea, och andra delar av Asien, sedan en lång tid tillbaka och är ett viktigt steg i den koreanska 10-stegsrutinen. Detta extra steg kan göra underverk för din hy och vara lösningen på varför du inte får det resultat du vill ha av din hudvård. Här hittar du allt du behöver veta om dubbelrengöring, varför det är bra och tips på produkter du kan använda för att få ut bästa möjliga effekt.

Vad är dubbelrengöring?

Dubbelrengöring går ut på att rengöra ansiktet två gånger. Du ska dock inte använda en och samma rengöring två gånger. För att få rätt effekt ska du tvätta ansiktet med två olika typer av rengöringsprodukter, vanligast är att först rengöra med en oljebaserad rengöring och sedan med en vattenbaserad rengöring. En oljerengöring smälter bort smink, talg och spf i ansiktet. Den vattenbaserade rengöringen tar bort den sista smutsen, avlägsnar döda hudceller och rengör porerna. Beroende på din hudtyp och vad du själv föredrar kan du välja att använda ett micellärvatten istället för oljerengöring.

Varför är double cleansing bra?

Det finns flera anledningar till varför du ska använda dig av dubbelrengöring, men den främsta anledningen är för att rengöra ansiktet ordentligt. Kom ihåg, ett rent ansikte är ett hälsosamt ansikte.

– Ger en frisk och glowig hy

Huden blir varje dag utsatt för yttre påfrestningar. Smuts, avgaser och bakterier lägger sig i porerna och på huden. För att hålla din hud frisk är det viktigt att du får bort all smuts. I de allra flesta fall räcker det inte att du rengör ansiktet en gång. Med dubbelrengöring kan du hålla din hy välmående och glowig.

– Huden tar upp hudvård bättre

Hudvård absorberas avsevärt bättre på noggrant rengjord hud. Om du applicerar hudvårdsprodukter på smutsig hud kommer din hy ha svårt för att suga upp din toner, serum och krämer. Att använda krämer och andra hudvårdsprodukter på hud som inte är riktigt ren är slöseri med produkt och du kommer inte heller att få rätt effekt av din hudvård.

– Minska risken för akne och finnar

Envist smink, smuts och bakterier är svårt att tvätta bort med endast en typ av rengöring. När du dubbelrengör ditt ansikte säkerställer du att du får bort alla orenheter som annars kan ligga kvar på huden och i porerna. Smuts och bakterier som ligger kvar på huden kan orsaka finnar, plitor och inflammation.

Vem är denna metod bra för?

Som vi alla vet är hudvårdstrender och rutiner olika bra för våra olika hudtyper och det gäller att hitta den rutin som passar just din hy bäst. Dubbelrengöring är särskilt bra för dig som har oljig eller kombinerad hud, men kan även vara bra för dig som har en torr eller en känslig hudtyp. Har du fet hy är double cleansing ett utmärkt sätt att få bort överflödig talg och för att balansera talgproduktionen i hyn. Om du däremot tillhör dem som har en torrare hudtyp kan du istället för att använda en oljerengöring, använda ett micellärvatten som första rengöring då det är mildare mot huden.

Tips på passande produkter

När du väljer vilka rengöringar du ska använda för att göra rent din hy ska du alltid utgå från vilken hudtyp du har. Det finns mängder av olika sorters rengöringar inom K-beauty som är perfekta för just dubbelrengöring. Här är några utav dem.

Vill du hitta fler tips på produkter som passar för dubbelrengöring? Då ska du kika in inlägget där vi listar de bästa rengöringarna inom koreansk hudvård som fungerar för alla våra olika hudtyper – torr, oljig, kombinerad, känslig och normal hy. 

Dubbelrengör ansiktet på kvällen

Såvida du inte har en väldigt oljig hudtyp, räcker det oftast med att dubbelrengöra enbart på kvällen. Det är nämligen då som vår hud är som mest smutsig. På morgonen kan du istället använda dig av ett micellärvatten eller en mild vattenbaserad rengöring. En skonsam rengöring tvättar bort överflödigt talg och förbereder huden för nästa steg i hudvårdsrutinen.

Så får du bäst resultat

När du rengör ansiktet är det viktigt att du låter den vara kvar såpass länge att den hinner ge effekt. För att en rengöring ska hinna verka ordentligt ska du massera in den. Du behöver även jobba in den i huden i minst 60 sekunder innan du sköljer bort den.

Dubbelrengöring – steg för steg:

  1. Börja med att applicera och massera in en oljebaserad rengöring på torr hud.
  2. Skölj ansiktet med ljummet vatten för att få bort det mesta av oljerengöringen.
  3. Ta nu din vattenbaserade rengöring och massera in den på fuktig hy.
  4. Skölj därefter av ditt ansikte en gång till.
  5. Använd en tvättlapp och klappa försiktigt för att torka, alternativt låt ansiktet lufttorka.
  6. Fortsätt med nästa steg i din hudvårdsrutin.

Dela den här artikeln

Start typing to see products you are looking for.